Waarom Paarden Sportmassage:

Sportmassage heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand van jouw paard. Daarnaast kan het helpen pijn te verminderen, mobiliteit te verbeteren en herstel te ondersteunen.

Door je paard regelmatig na te laten kijken en te behandelen houdt je jouw paard fysiek gezond en zullen beginnende blessures eerder herkend worden.

Wanneer schakel je de hulp in van een Paarden Sport Masseur?

Omdat een paard van oorsprong prooidier is, laat hij pas in een laat stadium merken dat hij een blessure of ongemak heeft. Vaak schakelen paardeneigenaren dan ook pas hulp in als hun paard ‘extreme signalen’ afgeeft.

Naar mijn mening is het voorkomen van een blessure uiteraard beter dan het genezen ervan! Mijn advies is dan ook om jouw paard scherp in de gaten te houden en als je het niet vertrouwt een deskundige te raadplegen om je van meer informatie te laten voorzien.

Sportmassage kan curatief, maar misschien nog wel belangrijker, ook preventief worden toegepast.

Bij curatieve sportmassage is er vaak vooraf overleg met een dierenarts geweest. Als een dierenarts in zijn gebied alles heeft toegepast en er ondersteuning voor herstel nodig is wordt er en fysiotherapeut, chiropractor of paardensport masseur geadviseerd.

Signalen welke jouw paard  kan laten zien:

  • Bij aanraking heftig reageren, zoals dreigen te bijten of schoppen. Niet geaaid of gepoetst willen worden.
  • Agressief- of vluchtgedrag tonen tijdens opzadelen, aansingelen en/of opstijgen.
  • Tijden de training gaan bokken of steigeren of ongewenst gedrag vertonen
  • Moeite hebben met het aannemen van een rustige correcte aanleuning.
  • Onvoldoende of onregelmatige paslengte hebben in stap, draf of galop. (eerst een dierenarts raadplegen)

Moeite hebben met gymnastische oefeningen en/of overgangen.

Mijn paard heeft een blessure, wat nu?

Preventief:

Om jouw paard in onderhoud te voorzien kan je je paard preventief laten masseren. Tijdens een Sportmassage wordt er een gehele analyse gedaan, waarbij eventuele beginnende blessures snel opgemerkt worden. Sportmassage kan ook zinvol zijn om naast je training toe te passen. Massage ondersteunt in het welzijn van het paard en helpt mee in het afdrijven van afvalstoffen in het lijf.

Veel sporters, zeker in de topsport, worden zo nu en dan gemasseerd en gaan geregeld naar een fysiotherapeut. Vergelijkbaar wordt er van de meeste sportpaarden verwacht dat ze topprestaties leveren.

Als massage helpt om de prestaties van een topsporter te verbeteren , waarom zouden we dit dan niet bij jouw paard toepassen. Naast paarden die topprestaties moeten leveren, geldt het natuurlijk ook voor recreatie paarden. Ook bij deze paarden is het van belang ze fit te houden en blessures te voorkomen.

Dit allemaal om de combinaties te kunnen laten doen wat ze graag samen doen, plezier maken!

Curatief:

Op het moment dat er een blessure gediagnostiseerd is door een dierenarts wacht je vaak tot het heelt. Maar zou het niet veel fijner zijn als je er ook daadwerkelijk invloed op kan uitoefenen. Zo is het vaak bij een blessure dat je van het één in het ander valt. Doormiddel van sportmassage kan het herstel proces versneld worden door doorbloeding te stimuleren en het bindweefsel soepel te houden. Zo is het belangrijk dat bindweefsel elastisch blijft, zodat het na het herstel van de blessure weer mooi mee veert en de belasting op die manier beter aankan.

Samenvattend

Waarom een massage:

  • Spierproblemen herkennen en lokaliseren 
  • In een eerder stadium problemen opsporen en herkennen

Fysieke hoofddoelen van een massage:

  • Ontspanning
  • Herstelprocessen bevorderen
  • Verminderen van pijn
  • Vergroten van mobiliteit

Mentale hoofddoelen van een massage:

  • Bevorderen welzijn paard
  • Mentale rust door ontspanning

Subdoelen van een massage:

  • bevorderen van bloedcirculatie
  • Bevorderen lymfecirculatie
  • Normaliseren van spierspanning (tonus)

Let op: Een paardensportmasseur stelt geen diagnose en is geen vervanging voor een dierenarts. Twijfel je zelf aan de gezondheid van je paard, maak dan eerst een afspraak met dierenarts.